Intervju

Polylino gir alle barn i barnehagen like muligheter

Hei! Fortell oss litt om deg selv og bakgrunnen din.

Jeg heter Christina Andersson, og jobber som barnehagelærer i Orust kommune i Sverige. Der har jeg jobba siden 1987. I januar 2019 kjøpte Orust kommune Polylino, og vi har brukt den siden.

Hvordan bruker dere Polylino i din barnehage? 

Bruk av Polylino  foregår både i en stor gruppe barn og individuelt med enkelt  barn. På barnas bursdager får for eksempel bursdagsbarnet sitte på en gullstol og velge to Polylino-bøker. Bursdagsbarnet får også ansvaret for å bla i boka. Å lytte og se på bøker med jevnaldrende på storskjerm gir en felles opplevelse. Dette blir satt stor pris på! På disse bursdagene velges ofte dyre- og faktabøker. 

Vi setter også pris på muligheten til å kunne stoppe opp i boka for å kunne snakke om spørsmål og tanker som dukker opp. Vi bruker Polylino i boksamtaler med barna. 

Den brukervennlige kategoriseringen er noe vi setter pris på og bruker. Mange av barna har lært å sortere etter overskrifter som; dyr, kjøretøy etc. Bra å kunne! Barna leter også opp sin alder eks. 4-5 år og velger deretter bøker. Barna har også muligheten til å lese en bok i par som en roligere aktivitet.

Hva er den største fordelen med å ha tilgang til verktøyet?

Blant barn med et annet morsmål har jeg opplevd mange gyldne øyeblikk. 

Gleden over å forstå og kunne «lese» den samme boken som jevnaldrende er ubeskrivelig! Innlesern snakker jo som mamma! Barnets ansikt stråler!

Et barn hadde ikke tidligere ønsket å snakke med foreldrene sine på morsmålet, men etter bruk av Polylino i barnehagen var det et gjennombrudd, og barnet begynte å svare og snakke med foreldrene på morsmålet. 

Et annet barn oppdaget Polylino dagene før bursdagen hans, og da det var på tide med bursdagsfeiringen i førskolen, valgte barnet umiddelbart en bok på arabisk som han stolt lot vennene høre på.

Polylino er en uvurderlig ressurs for oss i barnehagen når det handler om å gi alle barn i barnehagen like muligheter for tilgang til god barnelitteratur!

Hvilken respons har du fått fra barna?

Barna er positive og spør om å høre på bøker. Med Polylino får de tilgang til flere bøker enn ellers, ettersom vi lærere ikke alltid har mulighet til å lese i den grad barna og vi ønsker. Og ved hjelp av storskjerm og projektor får flere barn muligheten til å se og lytte til boka samtidig! Bøkene inviterer til samtaler og nye funderinger! 

Tusen takk for praten Christina!

 

Intervjuet ble først publisert 4 dec, 2019 på vår svenske søster side.