Nyheter

Bibliotekarens beste Polylino tips

Hvis kommunen din har en avtale med Polylino, kan bibliotekene i kommunen også bruke verktøyet. Anna Hällgren har jobbet i 28 år i biblioteksverdenen med alt fra bokbusser og skolebiblioteker til lokale bygdebibliotek og bibliotekutvikling for barn og unge i Sverige. I dag jobber hun også som foreleser og leseinspirator. Vi ba Anna fortelle litt om hvordan hun jobber med Polylino på biblioteket.

 

Fortell litt om deg selv, hvem er du og hva jobber du med?

Jeg heter Anna Hällgren og har jobbet i 28 år i biblioteksverdenen. Hovedsakelig kommunalt med alt fra bokbuss, oppsøkende, nær- ogbygdebibliotek, skolebiblioteker og også med bibliotekutvikling for barn og unge. Men jeg har også jobbet regionalt som bibliotekonsulent innen barnelitteratur området i Västernorrland, Sverige. Jeg er ofte involvert i ulike regionale leseprosjekter og initiativer for barn og unge i Västerbotten, Sverige inkludert prosjekt for nyankomne. Jeg har vært frilanser de siste fire årene som leseinspirator, foreleser og bibliotekonsulent. Siden februar 2019 har jeg jobbet deltid i det svenskeKulturrådetmed det nasjonale initiativet Bokstart, hvor fokus er på små barn, 0–3 år, og deres språkutvikling. I prosjektet har biblioteker, barnehelsetjenester og barneahger samarbeidet for familiens og barnets beste, nettopp rundt språk- og leseutvikling.

 

Hvordan kan du jobbe med Polylino på biblioteket? 

Polylino gjør det mulig å jobbe med kvalitet i bibliotekets “lesefremmende” aktiviteter. For eksempel under boksamtaler der du kan se bildebøker på en stor skjerm. Du kan zoome inn på detaljer i bilder og gjenta ord og setninger. Det er også flott å kunne bruke de forskjellige språkene som i lese- og foreventyrstunder, under språkkafeer, på litteratur- og boksirkler og for grupper som “svensktrening med baby”. 

 

Hva er fordelene med å bruke Polylino? 

Det er viktig at bibliotekene kan vise at vi kan lese på mange forskjellige måter. Å kunne både se og lytte forsterker leseopplevelsen. For flerspråklige foreldre og barn er det viktig at bibliotekene kan vise hvordan et digitalt bildebokverktøypå flere språk kan se ut og at de kan komme til biblioteket og lese og lytte gratis. Bare det å ha Polylino på nettbrett ute på biblioteket øker tilgjengeligheten for flere mennesker og for grupper som trenger ekstra støtte. Det er også enkelt å gi boktips basert på temaer i Polylinos bokhyller. QR-koder gjør det enkelt å la flerspråklige barn lese på språket sitt ute i biblioteket. Det er utrolig mange matnyttige måter å bruke Polylino i biblioteket.

 

Hvordan reagerer barna på Polylino? 

WOW, sier mange barn. Det er magisk å lytte til eget morsmål. Mange barn gir uttrykk for at de synes det er spennende at mange bøker er tilgjengelige på så mange språk. At en bok kan høres så annerledes ut! De liker å lytte til hverandres språk og bli nysgjerrige på det språklige mangfoldet. For flere barn er det spesielt å se et bildebokbilde i stort format, å oppdage detaljer og være lenge på et bilde. “Badebaljen” av Per Gustavsson er et eksempel på en bok som det er kult å vise på veggen (eller gulv eller tak). Barna liker at de lett kan lytte igjen og igjen til favorittboka eller favorittsiden. Eller oppdag flere bøker i et tema eller på deres språk. For noen barn åpner en ny verden seg og styrker deres identitet som lesere.

 

Kan man involvere hjemmene i arbeidet? 

Hvis du er i en kommune som tilbyr Polylino til alle barn, er det lett å f.eks. send hjem boktips i form av en QR-kode (lett lastet ned fra bokens side i Polylino). På denne måten kan du lese boka sammen igjen hjemme. Eller når du har hatt boksamtaler, eksempelvis på forskjellige språk, kan du foreslå flere bøker basert på hvilke bøker som finnes hos Polylino og biblioteket. Man kan inspirere familier til å begynne å lese 15 minutter om dagen. Forskere er enige om at et kvarters daglig lesing, gir stor effekt på språkutviklingen. 8 av 10 ord som vi kan komme fra tekster, så det er veldig viktig å lese / lytte sammen.

 

Hva er de 3 beste tipsene for biblioteker for å komme i gang med Polylino?

-La alle bibliotekets ansatte teste appen. På en halvtime har du tid til å få god oversikt og forstå hvordan Polylino fungerer. Ta en titt på temaer og språk, og test en storskjerm med eller uten lyd. Snakk sammen om hvordan dere vil begynne å bruke verktøyet

-Prøv å arrangere en aktivitet, f.eks. boksamtale, med en bildebok i Polylino på noen ulike språk. Inviter en barnehage, forening eller familier dere har kontakt med som kan språket. Se hva de synes! Ta alltid med en vanlig bok eller et annet medieformat også. Det er bra å vise at det er forskjellige måter å lese på.

– Ha et nettbrett med Polylino liggende åpent ute i biblioteket. Vekk nysgjerrighet og bestemte tider når dere viser hvordan appen fungerer. Alle kan bruke Polylino! Skylt gjerne med fysiske bøker som også finnes i Polylino appen sammen med nettbrettet.

 

Noen avsluttende ord? 

Det er viktig at vi alle oppmuntrer og støtter foreldre til å gi barna sine en god start på livet ved å lese, snakke, leke og synge med barna sine. Også viktig å stimulere det språklige mangfoldet som finnes i flere familier. At du som forelder gir ditt “hjertespråk” til barna dine. Barn er i stand til å lære flere språk samtidig. Tidlig innsats legger grunnlaget for fortsatt språk-, lese- og skriveutvikling. Det er viktig at vi alle rundt et barn er viktige lesende forbilder.

 

Takk for praten Anna!