Nyheter

Samisk litteratur for barn i Polylino

Vi har hatt samarbeid med Davvi Girji lenge – og med støtte fra Sametinget – så har vi fått inn en del samisk barnelitteratur i Polylino. Det fantes en del på nordsamisk fra før, men nå har vi utvidet med barnebøker som er skrevet på sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk. Vi er enda ikke helt i mål, og ønsker derfor å komme i kontakt med flere forlag som kan bidra til at vi øker antallet samiske barnebøker i Polylino.

Nordsamiske barnebøker i Polylino:

Geaidnostállu (Marit Alette Utsi – Davvi Girji)

Čerbmen Bizi – Girdipilohtta (Marry Ailonieida Somby – Davvi Girji)

Guovssu guovssahasat (Karen Anne Buljo – Davvi Girji)

Niillas ja báktestálu noaidelávži (Ellen Anne Gaup – Davvi Girji)

Stephen Borrough (Karen Anne Buljo – Davvi Girji)

Vuoi njuvččaid vuorbbi vuoi (Haldis Balto – Davvi Girji)

Njálaid guossit (Torkel Rasmussen – Davvi Girji)

I tillegg har vi mange bøker som er lest inn på nordsamisk. Bruk språkhyllen «Nordsamisk» i Polylino for at boken automatisk skal leses opp på nordsamisk.

Sørsamiske barnebøker i Polylino:

Næjla jïh Baektiestaaloen nåejtielaemtjie (Ellen Anne Gaup – Davvi Girji)

Tjorme Bietse – Girtepilote (Marry Ailonieida Somby – Davvi Girji)

I tillegg har vi mange bøker som er lest inn på sørsamisk. Bruk språkhyllen «Sørsamisk» i Polylino for at boken automatisk skal leses opp på sørsamisk.

Lulesamiske barnebøker i Polylino:

Mæhttsaj lahppum (Torkel Rasmussen – Davvi Girji)

Nordsamisk i julekalenderen

Den observante bruker har kanskje allerede oppdaget at vi har et fargeleggingshefte med juletema i julekalenderen vår.  Her finner dere også en nordsamisk oversettelse av god jul, snøengel, snømann, pepperkake, pepperkakehus, juletre, julenisse og julegave.  Du kan laste ned fargeleggingsheftet her.

Samiske juletradisjoner

  1. Å rydde utenfor huset og gårdsplassen for at juletrollet med raiden (skogsdyr) ikke skal feste seg og da blir trollet sint og kan komme inn i huset. Også skal man sette vann på yttersiden så han kan slukke tørsten.
  2. Gå i kirka og holde helligdagen(e) hellige og kun dra på besøk og ikke arbeide med noe på helligdager.
  3. På kysten har det vært en tradisjon med å gå fra hus til hus 3.juledag. Når de blir invitert inn så synger de julesang, og hvis ingen invitasjon så står de under vinduet og krever skatt (få noe å spise). Denne tradisjonen er utdøende, Halloween er kommet istedet og alle andre juletradisjoner som ellers i Norge og Europa😊

Kilde: Marit Alette Utsi i Davvi Girji

Buorit juovllat – God jul!